Pilke

1v

Nimi: Suklaatassun Timantit On Ikuisia "Pilke"
Syntymäaika: 25.8.2018
Rotu: Australiankelpie
Sukupuoli: Narttu
Väri: Red & Tan
Kasvattaja: Kirsi Mertala, kennel Suklaatassun
Säkäkorkeus ja paino: ~50cm 18kg
Isä: FI MVA FI VPVA EE MVA Midnight Spy Rock N' Swing
Emä: FI MVA Yacatis Happy-Daydream

1v 8kk

Luonnetta:
Pilkkeestä löytyy sekä kiva kotikoira, että energinen harrastuskoira samassa paketissa. Se on asunut ikänsä kerrostalossa ongelmitta ja kulkenut mukanani ympäri Suomea (pitkälti autottomana olleena tutuksi on tulleet niin vieraat autokyydit, junat kuin bussitkin), on hiljainen ja tulee toimeen kaikkien kanssa. Kasvaessaan se on kehittänyt myös oman tilan itselleen ja tarvittaessa huomauttaa, jos joutuu kiusatuksi. Vieraita koiria kohtaan se on alkuun hieman epävarma etenkin hihnassa, ja lenkillä ohitukset aiheuttaa satunnaisesti pöhähtelyä ja selkäkarvojen nostelua, tästä ei kuitenkaan koskaan ole ollut ongelmaa. Ollaan myös moneen otteeseen yövytty esimerkiksi hotelleissa ja kylässä - sekä yksin, että uusien koirakavereiden kanssa - minne Pilke on osannut rauhoittua hetken ihmettelyn jälkeen. Kotona Pilke pääsääntöisesti nukkuu ja vaeltelee perässä huoneesta toiseen, se on äärimmäisen sosiaalinen, avoin ja ihmisrakas. Lisäksi se on todella läheisyydenkaipuinen koira, se selkeästi nauttii kainalossa kiinni nukkumisesta. Kotona meillä on joskus leluja lattialla, jolloin Pilke melko aktiivisesti tuo lelujaan näytille ja pyytää leikkimään, mutta osaa silti rauhoittua ja usein lelut saa levätä lattialla kaikessa rauhassa. Esimerkiksi omien sairastumisien takia Pilke on myös pärjännyt pitkiäkin aikoja pelkillä pissilenkeillä, energian kertyminen ei näy sisätiloissa, vaikka ulkona meno onkin tavallista riehakkaampaa energian kasaantuessa.  Saalisviettiä Pilkkeeltä löytyy, riistaviettiä ei. Sitä voi pitää vapaana kohtuu huoletta, sillä se arvottaa mun mukana kulkemisen erittäin korkealle - ollaan oltu tilanteessa, jossa Viima on lähtenyt omille teilleen ja lauman rikkoutuessa Pilke on jäänyt mun luokse. Näkölähdön riistan perään Pilke saattaa ottaa, mikäli tätä ei kerkeä ajoissa keskeyttämään, mutta se palaa välittömästi takaisin. 

 Uusissa tilanteissa Pilke on vähän rauhaton ja vilkkaus korostuu, mutta esim. kisa- tai treenipaikoilla se pysyy toimintakykyisenä ja pystyy sekä odottamaan vuoroaan, että keskittymään tekemiseen. Vuoroa odottaessa Pilke ei piippaa tai kerää kierroksia kentältä, ennemmin sen odottelurauhattomuus johtuu siitä, että se tietää namien olevan taskussa ja kovin mielellään tauollakin ruokailisi... Harrastuksissa Pilke on monipuolinen ja sopivan “kiihkeä” - se pystyy tekemään sekä keskittymistä vaativia, että kiihdyttäviä tehtäviä hyvällä asenteella ja virettä voisi jopa nostattaa tottelevaisuuslajeissa. Ollaan treenattu epäsäännöllisen säännöllisesti agilityä, tokoa ja rallytokoa - itse en ole mikään parhain suunnitelmallisessa pitkäjänteisessä harrastamisessa. Namipalkka on selvästi mieluisampi kun treenataan häiriössä tai uusia asioita, tällöin Pilke saattaa jopa kieltäytyä leikkimästä. Kuitenkin kivempia asioita treenatessa se palkkautuu hyvin myös lelulla ja lelupalkalla sen virettä saa nostettua. Ohjaajapehmeys tuotti etenkin nuorempana haasteita, mutta olen löytänyt meille sopivan tavan treenata ilman, että tuo nousisi esteeksi millään tavalla. Pilke on myös hieman pehmeä, se esimerkiksi rappusissa liukasteltuaan suhtautuu vähän epäilevästi uusiin pintoihin ja tarvitsee näissä alussa rohkaisua. Kokonaisuudessaan sen kanssa eläminen on hyvin ongelmatonta, meidän suurimmat ongelmat ovat kynsienleikkuu ja hihnassa kiskominen :D


Terveys:
Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0 (2019 & 2021)
Selkä: LTV0, VA0, SP0
Olat: ok
Sydän: ok auskultaatiotutkimuksella
Silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia (2019), PPM iris-iris toisessa silmässä (2021)


Koetulokset:
12.9.2021 Luonnetesti Ruokolahti - Tarja Matsuoi ja Tapio Knuutinen - 155 pistettä
Toimintakyky +2 hyvä
Terävyys +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu +1 pieni
Taisteluhalu +2b kohtuullisen pieni
Hermorakenne +1a hieman rauhaton
Temperamentti +1 erittäin vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma


Rallytoko
29.5.2021 Laukaa - 2x ALOHYV 96 pistettä ja 2. sija
12.6.2021 Pieksämäki - ALOHYV 97 pistettä, 2. sija ja RTK1
22.6.2021 Lempäälä - AVOHYV 91 pistettä ja tuomarinpalkinto
23.6.2021 Tampere -  AVOHYV 99 pistettä ja 2. sija
19.7.2021 Jomala - AVOHYV 85 pistettä, 3. sija ja RTK2
20.7.2021 Jomala - VOI0 52 pistettä, ei tulosta
26.2.2022 Mikkeli - VOIHYV 89 pistettä
26.3.2022 Tampere - 2x VOIHYV 90 ja 95 pistettä, 1-sija ja RTK3

Toko
 9.10.2021 Uurainen - ALO2, 154 pistettä ja 3. sija
19.3.2022 Lahti - ALO1, 195,5 pistettä, 1-sija ja KP


Näyttelytulokset:
24.3.2019 Jyväskylä EPN - Kati Taipale - KP ja ROP-pentu
"Erittäin lupaava miellyttävä kokonaisuus. Hyvät rungon mittasuhteet. Oikeailmeinen pää. Erinomaiset pään mittasuhteet. Kauniit korvat. Oikea purenta. Ikäisekseen hyvin kehittynyt eturinta. Hyvä rintakehän syvyys. Hyvä ylälinja. Oikea-asentoinen häntä. Hiukan niukasti mutta tasapainoisesti kulmautunut sekä edestä että takaa. Liikkuu takaa ahtaasti edestä erittäin hyvin. Miellyttävä käytös."

17.8.2019 Kouvola KR - Eva Eriksson - JUN-EH
"Feminine happy young girl. Wellshaped head. Nice expression. Good earset. Very good body and bone. Strong back. Needs to mature in forechest. Moves well from side, but very loose in front in elbow and pastern. Shows very well."

7.12.2019 Helsinki Winner - Tapio Eerola - JUN-EH
"Melko kookas ja vielä hontelo kokonaisuus. Hyvät silmät, korvat, purenta. Sopiva rintakehän vahvuus. Kevyet raajat. Erittäin hyvät kulmaukset. Kevyet liikkeet, askelpituus hyvä."

8.12.2019 Voittaja - Maija Mäkinen - JUN-ERI, SA, VARA-SERT
"16kk. Femiininen. Hyvä ylälinja. Hyvä pää, korvat, silmät ja purenta. Kaunis kaula. Hyvin kehittynyt runko. Tasapainoiset kulmaukset. Hyvät käpälät ja häntä. Liikkuu hyvällä askeleella. Hyvä temperamentti ja käytös."

24.10.2021 Talvinäyttely Lahti RN - Antti Nieminen - AVO-EH
"3-vuotias. Kevytrakenteinen. Riittävän syvä, hieman lyhyt rintakehä. Hieman pysty olkavarsi. Kepeät liikkeet. Kapeus näkyy etuosassa. Oikea pään pituus. Toivon aavistuksen lisää vahvuutta päähän. Oikea-asentoiset korvat. Pyöreät, vaaleahkot silmät. Oikea karvan laatu ja väri."

2v © Anni Leinonen

Kasvu:
7vko 4,5kg 29cm
8vko 4,5kg 29cm
9vko 4,9kg 31cm
10vko 5,3kg 33cm
11vko 6,1kg 34cm
12vko 6,5kg 35cm
13vko 7,1kg 35 cm
14vko 7,5kg 38cm
16vko 8,6kg 40cm
5kk 11,8kg 44cm
6kk 13,4kg 47cm
8kk 13,5kg 48cm
10kk 14,4kg 49cm
12kk 15kg 49cm

Korkeudet hyvinkin suuntaa-antavia koti-mittauksia. Tunnisteella pentuaika löytyy viikottaiset kuulumiskoosteet viisikuiseksi asti!© Anni Leinonen


2 kommenttia:

 1. Pilke ei ole vielä ollut sinulla kauaa mutta kysyn kuitenkin :) olen ajatellut kelpietä yhtenä vaihtoehtona ja kysyisin hieman kokemuksia. Onko kelpie ollut juuri sitä mitä olet ajatellut? Onko siis tullut ns yllätyksiä? Kelpie pennut ovat käsittääkseni melko vilkkaita, onko vilkkaus mielestäsi hyvä vai huono asia? Entä osaatko suositella tai olla suosittelematta jotain kasvattajaa?
  Anteeksi kyselytulva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän mennessä Pilke on ollut mulle ihan täydellinen! Se on vähän ujo ja uudet asiat saattaa jänskättää mutta toki se oli pentueesta ns rauhallisin, tuumailevin yksilö. On kuitenkin kaikkea mitä halusinkin <3 Yllätyksiä ei vielä ole tullut muutakuin positiivisia, en ajatellut että pieni pentu kykenisi oppimaan niin nopeasti ja keskittyminen riittäisi niinkin kauan.

   Pilke on ihan hyvin vilkas, se kykenee treenatessa keskittymään ilman ongelmia eikä vielä ole mitenkään erityisen häiriöherkkä (häiriössä työskentelyä tulee ehdottomasti myös treenata), mutta esimerkiksi ulkona käydessä vilkkauden huomaa hyvin. Jos on yhtään energiaa, Pilke huomaa kaikki äänet, liikkeet, ihan kaiken ympäriltään ja sen on vaikea keskittyä esimerkiksi tekemään pissit. Lisäksi sisällä se on melko energinen tapaus, ja mikäli on jotain erikoista, esim vieraita käymässä, niin rauhoittuminen on hyvin vaikeaa. Seuraa ihmisen jokaista liikettä ja haluaa osallistua! Rauhoittumisen harjoittelu on hyvin tärkeää ja sitä ollaan tehty mutta ellei ole ihan täysin loppuunpalanut, on arki melko energistä :D Liiallinen vilkkaus on huonosta, kohtuullisena kuuluu rotuun oleellisesti!

   Vielä ei kohdalle ole sattunut mitään välteltäviä kasvattajia! Kaikki kenelle olen jutellut ovat olleet oikein mukavia, suosittelen kasvattajan tapaamista etukäteenkin niin tietää paremmin sopiiko kemiat yhteen. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥