21. syyskuuta 2017

OnniDog - Lauantai

Lauantaiaamu valkeni sumuisena mutta harmittavan kosteana. Himoksella oli kyllä hirveän nättiä, jos säät olisi olleet paremmat olisin ehdottomasti halunnut jäädä kuvailemaan enemmänkin! Aloitettiin aamu Elli Kinnusen rally-tokokoulutuksella. Elli oli kyllä hirmuisen kiva kouluttaja, harmi kun asutaan turhan kaukana että voisi käydä säännöllisesti hänen opissaan! Tämä oli varmaan taas yksi parhaista käymistäni koulutuksista OnniDogissa. Tunnin aiheena oli takapäänkäyttö ja maahanmenot, ja vaikka sinällään aiheet olikin meille tuttuja ja ollaan niitä treenattu, tuli ehdottomasti tarpeeseen! Rallyn säännöt kun on niin erilaiset tokoon verrattuna, niin oli ihan mielenkiintoista kuunnella ja kokeilla. Pieni rallykärpänen saattoi puraista ja ilmoittauduinkin yhdelle rallytunnille vielä sunnuntaiksi. Saa nähdä, tuleeko jatkettua! Harjoiteltiin suoraan maahanmenoja, ilman että takapää menee maahan ensiksi. Tämä tuli Viimalle ehdottomasti tarpeeseen, esimerkiksi jäävienkin maahanmeno on aivan toivottoman hidas ja hyvin selkeästi istumisen kautta menevä. Lähdettiin näitä työstämään samantyylisesti kuin jäävien alkeita, ja sain Viimalle ihan yllättävän kivasti aikaan tunnin aikana! Vielä tarvitaan lisää nopeutta ja varmuutta, sekä avittavaa käsiapua pois. Otettiin lisäksi myös suoraan maahanmenoja ja istumisen kautta maahanmenojen erottelua, tässä ei ollut mitään ongelmaa Vimpulan kanssa!


Takapään käyttöä harjoiteltiin imuttamalla koira pienellä ranneliikkeellä selän taakse. Eli siis, koira perusasentoon seisomaan -> imuttamalla takapää liikkumaan selän taakse. Toistettiin lisäksi oikealla puolella, ja Viima hoksasi jutun todella kivasti! Kokeiltiin myös liittää vasemmalle käännöksiin, ja Viima oli kyllä hieno ♥ Ehdottomasti pitää harjoitella jatkossakin ja aihe oli hyödyllinen myös tokon kannalta. Loppuun otettiin vielä lyhyttä muutaman kyltin rataa mihin sisältyi takapäänkäyttöä vaativia kylttejä sekä maahanmenokylttejä. Takapäänkäyttö onnistui todella kivasti eikä maahanmenoissakaan ollut mitään ongelmia, itse selviydyin myös kylteille sijoittumisesta sekä muista vastaavista yllättävän hyvin! Niin tekisi kyllä mieli jatkaa rally-tokoa paineettomasti kotitreenilajina!

Suoraan rallysta jatkettiin toiselle leikitystunnille, tällä kertaa eri kouluttaja. Viima oli ihan eri fiiliksissä, en hetkeen muista milloin se olisi näin hyvin leikkinyt! Aivan mahtava, riehui ja taisteli kunnon otteella. Otettiin kahden lelun leikkiä ja kouluttajakin kokeili leikittää Viimaa, yllättävän hyvin lähti vieraan mukaan leikkimään. Tosin en edes uskonut, että Viimalla olisi sen suhteen ollut ongelmaa. Kysyin apua siihen, miten Viima lähtee mieluusti itsekseen rallattelemaan lelun kanssa, ja saatiin ohjeeksi jatkaa juuri kahden lelun leikkiä, lisäksi pitää tehdä itsestä mielenkiintoinen. MINUN kanssa tapahtuu hirveän kivaa leikkimistä, ja vaikka itsekseen rallattelukin on kivaa, on ihmisen kanssa leikkiminen vielä kivempaa. Hirveän mukava ja opettava tunti!Leikityksen jälkeen jätin Viiman siskon luokse mökille ja suuntasin itse eväiden ja muistiinpanovälineiden kanssa luennoille. Istuinkin luentosalissa kaksi luentoa putkeen, ensin Krista Karhun luennon rally-tokosta ja sitten Jirka Vierimaan luennon toiminnallisista vahvisteista. Karhun luento oli mielestäni aivan mahtava, luennolla oli rento ja mukava fiilis eikä meitä osallistujia ollut paljoa. Karhu osasi mielestäni luennoida todella hyvin, ja luento oli mielenkiintoinen ja itselleni hyödyllinen. Rallykärpänen sai vähän ravintoa itselleen, laji vaikuttaa sinällään todella mukavalta! Harmi vain meillä taitaa kohta olla vähän liikaa harrastuksia... :D Luennon sisältöä en ala tänne valitettavasti jakamaan.

Vierimaan luento ei ollut minulle yhtä hyvä, tykkäsin enemmän Karhun luennosta. Toisaalta saattoi vähän vaikuttaa, että oli jo istunut siellä luentosalissa sen kaksi tuntia... Kuitenkin oli se ihan hyödyllinen ja vaikka osa ei ollutkaan ihan sitä mitä odotin, sain hyviäkin tietoja ja vinkkejä luennolta. Koulutus olisi kuitenkin tukenut tätä hyvin vahvasti enkä edes pystynyt kuuntelemaan luentoa ihan loppuun asti, kun piti jatkaa matkaa tapahtumakentälle taas huonon aikataulutuksen vuoksi. Aihe jäi siis vähän itselleni auki, uskon että jollekin toiselle tämä on ehdottomasti ollut mahtava luento!
Koiraharrastaminen on taitojen, tehtävien, liikkeiden ja rytmien harjoittelua. Yhteisestä tekemisestä nauttiminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista, mutta miten toiminnan ohella myös palkitseminen olisi mahdollisimman toiminnallista ja sosiaalista? Miten pentuaikana opetetuista tarpeettomilta tuntuvista tempuista tehdään palkkioita? Voiko koiralle käyttää koulutuksessa pelkästään toiminnallisia ja kiihdyttäviä palkkioita?
Luento ja sitä seuraavat käytännön harjoitukset tarjoavat työkaluja hauskanpitoon koiran kanssa. Jokaiselle koirakolle löytyy kattava valikoima palkitsemistapoja, joiden avulla tekeminen ja yhteistyö itsessään muuttuvat palkitsevammaksi tarkkuudesta ja hallinnasta tinkimättä!
Kiidin tosiaan Vierimaan luennolta suoraan koirafrisbeekoulutukseen. Harjoiteltiin itse heittoja sekä innostettiin koiria frisbeeseen ja kokeiltiin takaa kiertämistä. Itse en saanut koulutuksesta hirveästi irti, vaikka Viima innostuikin frisbeestä ja näin. Harjoiteltiin lähinnä vaan samoja asioita mitä itse olen kotona Viiman kanssa treenaillut, muttei hirveästi edistytty tai saatu apua meidän ongelmaan - Viima ei uskalla/viitsi/halua/osaa ottaa koppia. Heittoja ei täten hirveästi tehty kun ei Viima niistä edes kunnolla innostu. Kouluttaja osasi kuitenkin kouluttaa ja antoi kivasti neuvoja jatkoon, meille lähinnä vinkattiin jatkamaan samalla tekniikalla. En usko, että lähdetään jatkamaan frisbeeharrastusta sen kummemmin kuin ennenkään, lähinnä jatketaan satunnaisesti hupitreenailuja. Frisbeetä treenattiinkin vain tunti kahden sijasta, kaikki koirat alkoivat olla jo niin poikki ettei ollut mitään järkeä jatkaa.


Me Viiman kanssa lähdettiin kiertelemään tapahtuma-alueelle ja katselemaan koulutuksia. Jäin katselemaan flyball -tuntia ja alkoi hirveästi kaduttaa etten ottanut sitä mukaan aikatauluihin. Flyball näytti niin hauskalta ja päätin kysäistä mahduttaisko mukaan. Onneksi mahduttiin! Lähdettiin siis ensin kokeilemaan laukaisualustaa. Viima tarjosi todella kivasti tassutargettia alustalle ja tykkäsi hirveästi! Minulla itselläni oli todella hauskaa koko tunnin, Viima näytti niin höpsöltä tarjotessaan kaikkea. Otettiin nopeasti myös hyppyjä mukaan ja saatiinkin kaikki kolme hyppyä koottua. Hypyt ei olleet mikään ongelma eikä laukaisualusta, pallon noutaminen sen sijaan oli kaikkein vaikeinta! Nopeasti Viima kuitenkin tajusi että palkan saa noutamalla pallon laukaisualustalta. Kouluttaja oli hirveän mukava ja kannustava ja osasi neuvoa meitä, neuvoi myös miten jatkaa eteenpäin lajissa. Tätäkin tekisi mieli jatkaa satunnaisena hupilajina kun oli niin hauskaa! Ehkei kuitenkaan :D

Koulutuksien jälkeen kävin ostamassa Viimalle yhden treenilelun Berran kojulta. Mieli olisi tehnyt ostaa myös uusi treeniliivi, narupallo ja fleecehihna mutta onnistuin unohtamaan turhat haaveet! Illalla käytiin vielä rentoutustuokiossa mikä ei meidän osalta mennyt niin hyvin kuin olisin ajatellut, Viima ajatteli että ollaan menossa johonkin koulutukseen ja silminnähden pettyi suuresti kun olisi pitänyt vain rauhoittua. Iltanuotiolla se kuitenkin makoili sitten oikein tyytyväisenä ja illalla mökillä, höppänä. Mutta ku mentii koulutuspaikkaa ni sitte kans treenataa!

2 kommenttia:

 1. Elli on ihan huippu 👍 Tulkaa ihmeessä
  joskus vierailulle jyväskylään ja haukkikseen treenaa jos joskus on mahollisuus! 😊 Flyballia haluun kans ensvuonna kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitäis joskus! Se oli hirveän hauskaa, mutta ei ehkä kuitenkaan vakituiseksi harrastukseksi vaan tällein yksittäisenä kokeiluna!

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥