23. heinäkuuta 2017

Pentuhaaveilua

(Pahoittelut jo etukäteen pitkästä ja sekavasta postauksesta!) Hirveän moni on nyt saanut pennun kotiin, ja jos ei ole saanut, on odottamassa tai suunnittelemassa pennun hankintaa. Voi, minäkin haluun! Nyt en kyllä ottaisi, en vaikka tarjottaisiin. Viima on vielä liian nuori. Sillä on arjessa asioita, mitä haluan vielä paremmaksi ennen kaverin hankkimista. Harrastuksissa sillä on vielä paljon tehtävää. Silti, kuitenkin mieli tekee toista koiraa.

Nyt en ole hankkimassa toista koiraa. Ei, en vielä edes vuoden päästä. Kahden vuoden päästä voisin oikeastaan jopa hankkia, mutta haluan löytää juuri täydellisen yhdistelmän itselleni. Haluan käyttää aikaa rotuun ja kasvattajaan ja hänen koiriinsa tutustuen. Toisaalta, raha tulee olemaan tiukilla opiskelemisen takia, samoin aika. Ja asuessani vielä oman katon alla, voi olla, että en tule saamaan lupaa. Ehkä sitten, kun asun omassa asunnossa. Ehkä silloin tiedän paremmin, onko mahdollisuuksia toisen koiran hankkimiseen. Kuitenkin olisi mukava saada toinen koira Viiman elinaikana. Toisaalta taas, se on hyvin epätodennäköistä, mutta käytännössä taas mahdollista.


En tiedä edes minkä rotuisen haluaisin. Puhdasrotuinen se tulee kuitenkin olemaan, sen verta kova kiinnostus on nyt palveluskoiralajeihin. En halua sulkea itseltäni mahdollisuutta näihin seuraavan koiran kanssa. Ja itse asiassa näyttelyissäkin olisi mielenkiintoista käydä pyörähtämässä, oman koiran kanssa. Viima on aikalailla kaikkea, mitä koiraltani haluan. Ja itse sanoisin, että Viima on perinyt luonteensa hyvin pitkälti emältään, käyttölinjaiselta australianpaimenkoiralta. Uskoisin, että Viimasta olisi saanut vielä paremman koiran paremmalla pohjakasvatuksella, toisaalta en edes tarvitse siihen mitään lisää. Ainoa asia, mitä Viimasta muuttaisin, on sen haukkuherkkyys. Haluan vähemmän taloa vahtivan koiran, toisaalta, ei vahtiminen haittaa. Itse asiassa tykkään, että koira ilmoittaa vieraan saapumisesta taloon. Se tuo tiettyä turvallisuuden tunnetta, kun tietää, ettei kukaan pääse hiipimään sisälle ilman ilmoitusta. Haluaisin koiran kuitenkin lopettavan lähestulkoon heti käskystä, silloin haukkuminen on sallittua kun sen osaa lopettaa ja se ei ole turhanpäiväistä. Ja tämä taitaa olla pitkälti koulutuskysymys. Olisi jo pentuna pitänyt totuttaa ovikellon ääniin, oveen koputtamiseen sun muuhun. Kertokaa ihmeessä, jos tiedätte, miten koiran voi opettaa hiljentymään käskystä! 

Ajatus australianpaimenkoirasta houkuttelisi. Ehkä sekalinjainen, tai käyttölinjainen. Näyttelylinjaista en halua, sillä omaan makuuni Viimallakin on jo hiukan liikaa turkkia. Se kantaa kaiken kuran ja roskan sisälle turkissaan, kuivuu ajokoiraan verraten hitaasti ja kesällä on liian kuuma. Ainoa, mikä jää mietityttämään aussiessa, on vahtivietti. Toisaalta, ei Viiman vahtiminenkaan elämää haittaa. Ainot vaan, en tiedä yhtään, miten Viima käyttäytyisi kaupungissa asuessa. Toisaalta se voisi tottua yllättäviin ääniin ja olla hiljaisempi, tai pahentua. Ja jos esimerkiksi kerrostalossa asuminen ei onnistuisi, en voisi ottaa koiria mukaan muuttaessani pois kotoa.


Aussien lisäksi itseäni kiinnostaisi colliet, sileäkarvaisena. Turkkia ei olisi, eikä liiemmin vahtimistakaan, joten sinällään colliehan vastaisi kaikilta osin mitä haluan. En vain tiedä, tulisiko siitä tietynlainen riittämättömyyden tunne Viiman jälkeen. Olisiko colliesta itselleni harrastuskoiraksi, riittäisikö se täyttämään toiveeni Viiman tavattuani? Aktiivisesta yhdistelmästä voisin saada itselleni täydellisen koiran. Täydellisen. Huonolla tuurilla saisin täydellisen pettymyksen, jonka en kokisi riittävän itselleni harrastuskaveriksi. Hankalia kysymyksiä... 

Paljon on muitakin rotuja, mitkä itseäni kiinnostaa. Suurimmat vaatimukset olisi, että koira olisi miellyttämisenhaluinen, mieluiten paimenkoira, riittävän suuri pk-harrastukseen, ja melko hiljainen. Rakenteeltaan haluan terveen koiran, joka olisi melko kevyt. En halua sulkea rotuvalinnassa agilityä pois, sen tulee olla mahdollista, eli ei raskasrakenteisia tai todella suurikokoisia koiria. Oikeastaan säkä saisi olla jotain 50cm molemmin puolin, ei alle neljäkymmentäsenttistä, mutta ei yli kuudenkymmenen. Turkinhoito tulee olla helppoa, turkki saisi olla kevyehkö. Koiran kanssa arki tulee olla helppoa ja mukavaa, se on kuitenkin suurin osa sen elämästä. En halua liian terävää koiraa, enkä liian kovaa tai vastaavasti liian arkaa. Saa kertoa, mikä rotu näihin raameihin osuisi ja mikä muutenkin minulle sopisi. Onneksi ei tarvitse vielä tietää, pitkään aikaan. Ehkä se oikea rotu ja ennenkaikkea yksilö / yhdistelmä osuu vaan joskus kohdalleen, Odottelen tulevaksi sitä tietynlaista fiilistä. 

8 kommenttia:

 1. Ihanasti kirjoitettu! Niin kuin eräs koiranomistaja sanoi: "Et saa sitä koiraa, minkä haluat, vaan sen, jonka tarvitset." ❤

  Kannattaa miettiä tarkkaan rotu ja kasvattaja. Ottaa selvää rodusta, blogeista rodun yhdistyksen sivuille.

  Pk-piireissä käyttölinjaisia suositaan paljon, ja omassa ryhmässä aussiet vie ylivoimaisesti voiton. Lisäksi on saksanpaimenkoiria, ja minun lapinporokoirani.

  Pk-koiran täytyy olla perusterve: on hyvä katsoa emän ja isän ja näiden sukupuun lonkat, selät ja collieissa varsinkin silmät. Vaikka hyvät tulokset ei tuo tervettä pentua, pk-koiran kisaura loppuu lyhyeen, vaikka koiralla pystyisi harrastamaan ongelmitta. Käyttölinjainen on mielestäni aina plussaa, mutta on myös terveitä seka- ja näyttelylinjaisia.

  Jakaumalla on merkitys koiran käyttöön, sekalinjaisessa on molemmat.

  Kannattaa myös kokeilla esim. Kennelliiton rotutestiä, ja vastata uudelleen ja muuttaa hieman vastauksia.

  Pidä pääsi pentukuumeessa, kaksi koiraa samassa talossa oli itselle aikamoinen hyppy, mutta joillakin kaksi koiraa menee siinä missä viisi. Tsemppiä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥

   Käyttölinjainen aussie houkuttelisi, houkuttelisi aivan vietävästi. Rodusta olen yrittänyt ottaa selvää vaikka miten, lähinnä minkälaista on arki aussien kanssa. Toisaalta, on minulla siitä rodusta jo melko hyvä tuntemus Viiman 50% kautta. Blogeista voin tunnustaa lukeneeni ainakin Jennyn, Ilon & Hupin blogin sekä pari muutakin blogia ensimmäisestä postauksesta lähtien; kokonaan. :D Aussie alkaa vaikuttaa täydelliseltä, mutta se vahtivietti. Jos joku vain kertoisi, miten voi jo pentuna vaikuttaa siihen, että koira osaisi tulevaisuudessa lopettaa heti käskiessä. Luustoltaan haluan ehdottomasti terveen koiran. Voi niitä yllätyksiäkin terveestä yhdistelmästä tulla, mutta enemmän niitä huonoista yhdistelmistä tulee. Ja collien silmistä olin jo myös tietoinen, tosin todella moni tarkastelemistani koirista on ollut tervesilmäisiä. Sekalinjainen aussie ei ehkä vahtisi niin paljoa, jos vietit ovat pienemmät, mutta sitä turkkia tulee lisää :D Se tosin on vain oma mieltymyskysymys, ja trimmeri on aina olemassa!

   Rotutesti antaa mulle aina ekaksi collien, myös useimmilla muutoksilla. Muut rodut onkin olleet aika lailla raskaampia tai muuten itselleni sopimattomia, kuten sakemanni, belggari, bordercollie jne. Rotutestissä on se huono, ettei se ymmärrä yksilökohtaisia eroja... Mutta pääkäsityksen, minkä tyyppisiä rotuja etsii, sillä kyllä saa!

   Ja vielä sivuhuomautus, meillä on siis kaksi koiraa samassa taloudessa. Minun ja siskoni Viima, sekä isäni omistama ajokoira Siru, täten muutos ei olisi niin suuri! Kuitenkin toinen OMA koira, on siinäkin kuitenkin muutos. Sirusta vaan ei ole tullut täällä blogin puolella kerrottua, eikä se edes minun kanssa oikein muuta teekään kuin nuku sohvalla :D Kiitos kuitenkin tsempeistä, ehkä joskus minäkin saan pienen pentupalleroisen ♥

   Poista
 2. Auspai on itselle ollut kyllä juuri se oikea rotu! Seuraava 90% varmuudella samanlainen. Oman koiran vahtivietti on lisääntynyt iän mukaan (uros), mutta ei se kovin paha ole. Ainoa missä tulee esille on oma piha.
  Mukavia pentupohdiskeluita sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimalla lähti vahtivietti lisääntymään kun ikää tuli lisää, toivottavasti ei enää lisäänny. Hyvä että oot löytänyt sun rotusi! Kiitos ❤

   Poista
 3. Kyllä kuulostaa siltä, että aussie on sinun rotusi. Niissä kannattaa linjojen ja kasvattajien suhteen olla tarkkana. Itse olen kentillä nähnyt paljon aussieita ja tutustunut niiden omistajiin. Olen myös itse lueskellut kasvattajien sivuja ja blogeja ym. Oman kokemukseni mukaan näyttelylinjaiset saattavat olla vartiointiviettinsä suhteen jopa haastavimpia, sillä näyttiskasvattajat panostavat niihin näyttelyihin eli ulkonäköön (näin kärjistettynä, toki on niitäkin, jotka haluavat koiralta myös käyttöominaisuuksia). Käyttis- ja sekalinjakasvattajat taas pyrkivät panostamaan harrastusominaisuuksiin ja jotkut jopa pyrkivät sammuttamaan aussieiden vahtiviettiä, sillä se kyllä oikeasti vähän vaikeuttaa arkea aussin kanssa. Kannattaa lukea kasvattajien kotisivuja tai laittaa heille viestiä. Moni kertoo oman kasvatusfilosofiansa kotisivuillaan, eli sen, mihin kasvatustyössään pyrkii. Varmasti sinulle löytyy kasvataja samalta aaltopituudelta!

  Collieta en tosiaan suosittelisi. Niillä on niin vähän työmoottoria enää tänä päivänä, että riski saada iso pettymys toimivan koiran sijaan on suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisuista ja vinkeistä! Näyttikset tosiaan vaikuttavat paljon vahtivammilta, sellaista ei kyllä ole mulle tulossa. Käyttis alkaa vaikuttaa niin mahtavalta, pitää lähteä tutustumaan kaikenlaisiin ausseihin livenä!

   Collieissa tuota pelkäänkin, tosin sileäkarvaiset taitavat olla energisempiä kuin pitkäkarvaiset. Kyllä alkaa aussiin kallistua vahvasti, siinä vaan on niin oma fiilis. Aika näyttää mikä on lopullinen valinta!

   Poista
 4. Meille tuli maaliskuussa 4v. Aussie uros. Ostettiin se siis kennelistä, jonne se oli palautunut, kun omistajat ei enää pystynyt pitään sitä. Alunperin etsittiin narttupentua, mutta no tälläinen tuli :D Nero on siis näyttölinjainen australianpaimenkoira ja sillä on siis paljon karvaa. Voin myöntää, että olen tosi laiska hoitamaan koiran turkkia, mutta se pysyy tosi hyvin selvänä ja ei oo tullu melkein minkään näköstä takkua vielä vastaan. Tietenkin talo on täynnä pieniä karvapalloja :D

  Nerolla on tosi paljon vahtiviettiä ja jos joku soittaa ovikelloa tai koputtaa oveen, niin kyllä se lähtee karvat pystyssä räyhäten ovelle. Lenkillä meillä on käytössä vedonestovaljaat, sillä Nero on tosi kova vetämään, varsinkin jos ihmisiä on useampi. Nerokin on aussieiden tapaan tosi haukkuherkkä ja lenkillä saattaa alkaa vaan haukkumaan sen takia, että sitä alkaa kyllästyttää käveleminen tai sitten jos ottaa juoksuaskeleen tai päästää koiran irti niin alkaa haukkuminen. Nero on myös alkanut vinkumaan kaikkien koirien perään, enkä todellakaan tiedä miksi se on aloittanut tapansa.

  Varmaan noin vuoden päästä mulle on tulossa pentu, luultavasti aussie tai villakoira, mutta sen näkee sitten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, nauttikaa pentuarjesta! Nerolla voi tosin vaikuttaa nuoruuden koulutus, mutta urokset nyt taitaa vahtia narttuja enemmän muutenkin? Innolla odotan mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥