10. toukokuuta 2017

Puolet ja puolet; Viiman ruokinta

Olen halunnut kirjoittaa tästä aiheesta todella pitkään! Koirien ruokinta on itseäni kiinnostava aihe, siksi tästä kirjoittelenkin. Viima nauttii tällä hetkellä 50/50 tyyliin ruokansa. Aamulla nappulaa, iltasella lihaa, lisät ja mahdollisesti jotain extraa. Aamuruoan pyrin antamaan kouluttamalla, namipallosta tai muuten aktivoimalla, iltaruoan myös. Iltaruoan Viima saa treenipäivinä usein treeneissä, ehkä lisäksi jokin luu vielä kotona. Puoliraakaa olen aina halunnut syöttää, mutta vasta vähän aikaa sitten sain viimein siirryttyä oikeasti tähän.

 • 50/50 on luonnollisempaa kuin nappula. Nappulan syöttäminen tuntuu todella epäluonnolliselta, joten Viima on aina saanut lisäksi lihaa. Lisäksi ajatus siitä, että koirani saa syödä mahdollisimman luonnollisella tavalla, tuntuu hyvältä, en halua syöttää teollista nappulaa päivästä toiseen pelkiltään!
 • Täysin raa'an syöttäminen tulisi hirveän kalliiksi, samoin kuin oikeasti laadukas nappula. 50/50 on hinta-laatusuhteeltaan todella hyvä vaihtoehto!
 • Runsas lihapitoisuus ruuassa on vähentänyt Viiman sonnansyöntiä. Nappulallakin se oli todella kivasti hallinnassa, mutta uskoisin että vähenee entisestään lihan lisäämisen myötä. Lihapitoisuuden ollessa suurempi ruoka on ylipäätään koiralle parempi ja terveellisempi vaihtoehto.
 • Pelkän raakaruokinnan syöttäminen tulisi liian monimutkaiseksi. Ruokinta on ja saa jatkossakin pysyä meillä hyvin yksinkertaisena, siitä ei pidä tehdä ongelmaa! En halua myöskään jättää kaikkea lisien saantia oman laskupääni varalle, puoliraa'alla suurin osa tulee kätevästi nappulasta. 
 • Reissaamme ja matkailemme paljon, joten nappulalle on helpompi siirtää hetkeksi, kun jo puolet ruuasta on jo sitä. Nappula on muutenkin kotioloissakin kätevä kiireisinä aamuina.
Lihoina meillä on yleensä possua, mutta tarkoitus on syöttää monipuolisesti eri lajien lihoja. Broileria, nautaa, kalaa, riistaa, mitä nyt sattuu olemaankaan. Viimalla ei onneksi allergioita ole, joten ruokinta on melko vapaata. Lihat olen tähän mennessä ostanut paikallisesta eläinkaupasta, mutta ajattelin vertailla hintoja ja ostaa jatkossa ehkä jostain muualta. Nappulana meillä on tällä hetkellä Sam's Field Adult Medium. Vaikka maissia sisältääkin, on tämä sopinut Viimalle loistavasti ja toiminut hyvänä perusruokana.


Lihojen lisäksi Viima saa satunnaisesti kananmunaa, piimää, raejuustoa, sekä luita ja muita vastaavia. Rustoluut ei Viimalle sovi ainakaan hirveissä määrin, pöljä kun syö ne niin nopeasti isoina paloina. Rustoja ollaan siis nyt syöty hyvin tarkkaan vahdittuina vähän kerrallaan, ehkä Viima vielä oppisi! Putkiluita menee sitten enemmän, ovat mukavaa ajanvietettä kun kaluaa sisältä ydintä. Lisinä Viima saa joka päivä sinkin ja D-vitamiinin. D-vitamiini tulee kalanmaksaöljystä, sinkki purkista. Joskus laitan ruuan sekaan myös B-vitamiinia (Jossain vaiheessa kokeiltiin vähentämään jätösten maistelua, ja ollaan jatkettu epäsäännöllisen säännöllisesti) ja öljyä turkille. Ajattelin, että joudutaan sinkkitabletti alkuun taistelemaan alas, mutta ei! Menivät oikein kivasti alusta asti lihan seassa, onni on ahne koira! ♥ Miten teillä syödään? 

4 kommenttia:

 1. Meillä koirat syö myös 50/50 kaksi kertaa päivässä naudan jauhelihaa ja nappulaa (carnilove adult reindeer) sekoitettuna. Lisänä merilevää, ja omegaöljyä. Lisäksi Vappu syö raakaluita (Lissulle ei kelpaa��) ja koulutusnameja (tällä hetkellä naudan mahalastuja) jne. Itsekin olen tosi kiinnostunut koirien ruokinnasta��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 50/50 on nykyään todella yleistä kai! En ihmettele, täähän on todella kätsy tapa! Merilevää olisi itsekin kiva kokeilla joskus, saa nähdä kokeilenko! :)

   Poista
 2. Raakaruokinta on äkkiä halvempaa kuin 5/5 malli, toisinaan jopa ilmaista. Aloitin itse kans 5/5 mallilla, mutta nyt oon muutaman vuoden syöttänyt vallan raakaa, nykyset koirat onkin syönyt sitä siis pennusta asti.

  Raakaruokintaa rajoittaa eniten ehkä pakastintila, itsekin tilaan Kennelrehulta sen 20-30kg kerralla, tulee edullisemmaksi, mutta vie tilaa :D

  Nappulaa koirat saavat palkkana treeneissä, en ole merkeistä tarkka, koska pääasiassa syövät silti raakaa. Yleensä palkaksikin keitän kieltä, maksaa, munuaista, sydäntä... Näitä olen saanut myöskin tuttavilta, kun on mennyt possuja tai mulleja teuraaksi.

  Lisistä oli itselläkin aluksi hirveä stressi. Monipuoliseen ruokavalioon riittää, kun lisää sinkin (esim vidan) ja omegat (esim möller öljy). :) Kasvuaikana lisäsin myös eläinkaupoista saatavaa kalkkijauhetta.

  Nyt kun ruokinta on rutinoitunut, niin en oikeastaan laske juurikaan määriä, sillä olen ne kertaalleen laskenut. Koirat saattavat treenissäkin saada koko päivä annoksensa ja vapaapäivinä saavat vapaasti syödä esim kokonaista sonninjalkaa. Jalasta riitti Lounalle ruokaa hoitoreissuun neljäksi päiväksi :D

  Tulipa pitkä sepustus, pääasia ettei koira liho tai laihdu tai saa merkittäviä puutostiloja. Sinkki kannattaa lisätä, vaikka saisikin nappulaa, vidan sinkkiä saa ihan tokmanniltakin :) Nyt kännykällä en etsi laskukaavoja tai linkkiä blogiini jossa näistä kirjoittelin myös, mutta voin palata asiaan kun pääsen koneelle.

  Hienoa että ruokinta kiinnostaa ja olet siihen panostanut :) Itse koukutuin ruokintakiemuroihin täysin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korjauksesta! En ole näitä hirveästi laskeskellut. Pakastintiloja ei ihan jokaisella ole tarpeeksi, meillä ei tuo juuri Kennelrehulta ostamani 35kg satsi tehnyt vielä edes tiukkaa! :D Raakaruokintaan olisi siis sinällään resurssit, ei vain sovi tyylinä tähän hetkeen.

   Nappula toimii meilläkin usein palkkana kodin ulkopuolella. Näin persolla koiralla motivoi nappulatkin oikein mainiosti.. Ohjatuissa olen käyttänyt itsetehtyjä. Noita keitettyjä sisuksia voisikin kokeilla seuraavaksi! Ja menee kotitreeneissä ne sulaneet tai kohmeiset lihatkin aika kivasti, ainakin tuli tokoliikkeisiinkin sitä kaivattua vauhtia kivasti!

   Ehkä lisätkään ei enää stressaa kun muuttuvat tutummiksi! Kummasti aiheuttavat stressiä kun ovat vielä niin tuntemattomia ja hankalia, eiköhän kohta luonnistune. Sinkki meillä on justiinsa tuo Vidan Vahva, kätevä annostus tämän kokoiselle piskille. Möllerin kalanmaksaöljy on kanssa käytössä. Lisien annostelu on itselläni sellainen loraus mikä näyttää omaan silmään oikealta annoskoolta jonka ensimmäiset kerrat mittasin. :D Turhaan sotkee teelusikoita, puolet öljystä vain tarttuu niihin kiinni.

   Kiitos pitkästä vastauksesta! Koiran hyvinvointihan se tärkein tässä on ja maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Laskukaavat löytyi onneksi melko nopeasti netin syövereistä, eivätkä edes olleet hankalia. Ja koiran ruokinta on kyllä koukuttava laji! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥