19. maaliskuuta 2017

Lelupalkkauksesta

Sorrun usein treenatessani pelkästään tavalliseen namipalkkaan, se on helppo vain kaivaa taskusta ja antaa syötäväksi. Sen voi heittää, laittaa etu- tai takapalkaksi, sillä voi houkutella. Ei siinä, namit ovat mielestäni todella tärkeä osa harrastuksiin kouluttamista, mutta tutustuttuani eri tavalla palkkautuviin koiriin, voin sanoa, että seuraava opetetaan toimimaan myös lelupalkalla aivan pienestä lähtien.


Ruokapalkka on useimmiten virettä laskeva palkkaustapa. Viima on onneksi hyvin ahne, joten se pysyy ruokapalkallakin melko hyvässä vireessä. Ongelma tässä on se, että vauhtia kaipaaviin liikkeisiin vauhdin saaminen on melko hankalaa. Lelupalkka nostaa virettä, ja Viima kyllä palkkautuu hyvässä vireessä hyvänä päivänä lelulla melkein yhtä hyvin kuin ruoallakin. Mutta, otappa taskusta yksikin nami, niin leikkimisfiilis särkyy ja palkaksi ei ole enää tarpeeksi hyvä.


Tällä hetkellä Viima tarvitsee leikkimiseen enemmän motivaatiota. Vaikka hullulta kuulostaakin, Viima on opetettu leikkimään. Viime kesänä lelupalkka oli kaukainen haave, Viima oli hyvin kiinni ruoassa. Syksyllä, aloittaessani harjoittelemaan oikeastaan vain palkkaamista, harppasimme suuren askeleen eteenpäin, ja nyt olen melko tyytyväinen! Lelua yritän käyttää lisääntyvissä määrin palkkana, lyhyitä hetkiä kerrallaan. Leikkiminen kanssani olisi tavoiteltava asia.Uusien lelujen hankkiminen auttoi myös. Kokeilin Ke-Hua, Berran lampaankarvapatukkaa, eri paksuisena, naruleluja. Namipalloakin kokeiltiin, mutta se ei ainakaan silloin toiminut yhtään. Viima kuitenkin riehaantui Berran patukoista, vaikka aina uskoinkin, ettei se pitäisi patukoista. Olkaa siis ennakkoluulottomia! Patukka on Viiman lempparilelu, ja sen avulla otettiin taas pieni askel eteenpäin. Meidän keskeinen paras leikkimistyyli on vielä hakusessa, Viima rakastaa päättömänä ympäriinsä juoksemista, mikä on muiden kanssa hallissa treenatessa hankalahko toteuttaa. Noutaminen ei kuitenkaan ole ollut koskaan se juttu. Otamme innolla vastaan mielipiteitäne ja neuvojanne, miten hyödynnätte lelua palkkauksessa?

6 kommenttia:

 1. Videosta päätellen Viimalla on aika iso saalisvietti, jota voit hyödyntää. "Töni" koiraa ja anna sen murista ja riehua!

  Uutta asiaa opeteltaessa: jos Viima on lelun perään, älä käytä lelua, sillä opiteltu asia kuluu vain siihen, että koira tavoittelee lelua eikä keskity. Esim. agilitytreeneissä ota etupalkka ja ota lelu esiin, jos haluat yhdistää molemmat palkkaustavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uutta asiaa opetellessa käytän lähes aina nameja, lelun kanssa opettaminen on hitaampaa, eikä Viima keskity olennaiseen. Nyt kuitenkin asioihin joita Viima jo osaa, tarvittaisiin vauhtia ja energiaa lisää, lelupalkalla saisin korkeamman vireen ansiosta sitä mitä tarvitsenkin. Leikkiessä Viima irroittaa otteensa melko helposti ja luovuttaa, sen takia käytän melko hellää otetta. Eli lisää taistelutahtoa ja itsevarmuutta, lelu pitää saada parempaan asemaan! Kiitos kommentista ja vinkistä!

   Poista
 2. Itekki oon alkanut Eddielle lelupalkkaa jokin aika sitten opettamaan. Eddie ei myöskään ole noutaja, vaan rakastaa jahtaamista. Rotuhan alunperinkin pyydysti rottia ym. Pääasiassa kuitenkin edelleen käytän treeneissä namipalkkaa, mutta joskus pidän pieniä leikkihetkiä jos on mennyt hyvin. Meidän ekoissa treeneissä Eddien nenä oli kokoajan maassa ja hajut vei, jonka takia jouduttiin myös lelua käyttämään. Heti kun lelun otti esiin, ei enää hajut vieny:D nykyään tosin Eddie keskittyy niin hyvin, ettei lelua sisänsä tarvita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terrierit taitaa tosiaan olla, mikäli kiinnostumaan saa, aika riehakkaita ja taistelutahtoisoa! Eddiellä varmasti toimii lelukin palkkana melko hyvin. Itse teen siis melko samalla tavalla, pyrin liittämään superpalkan ja leikkimisen toisiinsa. Jännä, että Eddietä on kiinnostanut lelu hajuja enemmän! Jos Viima löytäisi jonkun ihanan hajun, ei auttaisi vaikka miten hilluisin kentällä lelujen kanssa :D Kun namin ottaa esille niin tää koira varmaan seisoisi päällään jos alkaisin sitä opettamaan! Mutta, kiitos kommentista!

   Poista
 3. Minä jotenkin arastelen lelunkäyttöä palkkana. En oikein tiedä, miten sen kanssa käytännössä pitäisi toimia - siis olenhan minä toki videoilta nähnyt, miten se toimii ja periaatteen tiedän, mutta siihen se jääkin. Ei sillä. Olin edellisen koirani kohdalla täysin tyytyväinen namipalkkaukseen. Nykyisestä jäpikästä en vielä osaa sanoa, koska on niin pieni vielä. Aika näyttää, miten koulutuksessa edetään.
  Hauskan näköinen koira sinulla. :) Tuollainen persoonallinen pakkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on ollut sama ongelma, eikä aikaisempaa koiraamme olisi ikinä mitkään lelut palkkana kiinnostanut. Nyt kuitenkin aloitettuamme aksan, missä lelupalkkaus olisi edes joskus hyvä olla, on itseni ollut pakko häipyä sieltä mukavuusalueelta namien luota! :D Jos lelu Viimaa kiinnostaa sillä hetkellä, on tekemisen energisyys niin eri korkeuksissa! Ja pennun kanssa aloita ihmeessä pienestä pitäen palkkausleikit jos lelupalkka kiinnostaa, sitä kun voi jo pienenä opettaa. Tekemällä oppii,eikä mitään hävittävää taida tässä olla! Kiitos, Viima on! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥